Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Legendás történetek a Balatonról

Rengeteg történet van a Balatonról, amiről még nem hallottunk illetve nem mindenki számára ismertek. A csodás hangulatú, festői szépségű Balaton ihletet adott számtalanszor a képzeletnek, hogy olyan pazar mondák szülessenek, mint amiket most olvashattok.

Kezdjük az érdekességeket Badacsonnyal, te tudod miért hívták Hableánynak?

Néhány évtizeddel ezelőtt még így hívták a badacsonyi vasútállomás környékét. Badacsony egykor tűzhányó volt és természetesen a hegynek volt ura is, aki egy napon szerelembe esett egy gyönyörű leányba. Megszólítani nem merte, csak mindig elbújva figyelte és próbálta magához csalogatni. Egyszer valóban meg is jelent a hívásra a leány és észrevette a hegy ura, hogy ez a leány valójában egy sellő. Nem is várakozott sokáig a sellő az úr szeme előtt, hanem a megpillantás után már a tóba is vetette magát. A vulkán a csobbanástól kialudt és így kapta a hableány nevet a Badacsonyi-hegy.


Balatonlelle keletkezésének legendája

Lelle egy gazdag és szép leány volt, aki apja birtokán élt. Összetalálkozott Lászlóval egyik alkalommal, aki jobbágy volt apja birtokán. A szerelem azonnal lángra gyúlt köztük, Lelle arra vágyott, hogy összeházasodhasson szerelmével. Természetesen apja hallani sem akart arról, hogy jobbággyal házasodjon leánya, ugyanis egy jobb módú férfit szánt a leányának. Bezárta Lellét egy toronyszobába, hogy ne tudjon megszökni a szerelmével. A fiatalokat ez sem tudta visszatartani, mert már a következő estén lóháton menekültek. Nem voltak elég elővigyázatosak, mert az őrök észrevették és üldözőbe vették őket. Balatonhoz közel érve már a nyomukban voltak, hiába próbálta gyorsabb vágtára fogni a lovat Lelle, már nem tudott nagyobb sebességgel futni. Nem lehet tudni, hogy szándékkal tette-e vagy szerencsétlen baleset volt, Lelle leesett a lóról és a ló patái halálra taposták. A tragikus sorsú leány emlékére kapta a néphit szerint a település a Balatonlelle nevet.

Balatoni naplemente fotó: Böröczky Bulcsú

Sió, az átok sújtotta tavi tündér

Sió egy aranyhajú, gyönyörű teremtés volt, Balaton tündére. Minden férfinak, aki látta őt, elcsavarta a fejét. Ezért is vált hamar önhitté és gőgössé a tündér, hiszen túl könnyen kapta meg a férfiakat, akiket nem is szeretett, csak szórakozott a pórul járt szerelmes ifjúkon.Bakony erdejében élt egy varázsló, Kamor, az ő fia sem lett kivétel, ő is halálosan beleszeretett a gyönyörű Sióba. A szépség kihasználta a fiút és arra kérte, hogy hozzon számára a Bakony legmeredekebb ormairól hársfavirágzatot, azzal szeretné szőke fürtjeit locsolgatni. Ez a víz lesz a bizonyíték arra, hogy szereti őt.

Minden erejét és bátorságát összeszedve, életét is kockáztatva elindult, majd meg is szerezte a vizet. Boldogsággal telve vitte a kért virágzatot, ám arra lett figyelmes Sióhoz közeledve, hogy egy másik ifjút szédít. Ez annyira összetörte Kamor fiát, hogy a tihanyi sziklákról leugrott és szörnyethalt. Az öreg varázslónak a szíve szakadt meg fia halálától, így fia temetése közben bosszút esküdött Sió ellen. Meglátogatta öreg pásztor képében a tündért, aki mit sem sejtett az álcáról. Azt mondta, hogy ő hozta el neki a hársfavirágvizet, amit szerelme küldött számára. Sió felnyitotta az üveget, és azonnal kígyók lepték a fejét. Kamor átka úgy szólt: hófehér nyakát ölelő aranyló tincseit addig vissza nem kaphatja, amíg az igaz, szívből jövő szerelem, melyet annyiszor kigúnyolt, fel nem oldozza.

Remélem, hogy találtál olyan történetet, legendát melyet nem ismertél és szívesen fogod felidézni, akár a Balatonnál ülve.

Judit