Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Levendula mezőkön túl

Csodálatos levendula, kristálytiszta forrás, ezer éves építmények, kecskeköröm és még a visszhangot is hallhatod, ha hegyezed a füled. Ezt mind meg találod Tihany szívében.

Tihany mindig is kedvelt úti célpont volt a turisták számára. Főként a páratlan illatos és lila színekben pompázó levendula föld miatt. Mai napig fontos és kiemelt szerepe van e különleges virágnak Tihany történetében. A hozzákapcsolódó hagyományok minden évben a Levendula Fesztiválon elevenednek meg. Ám nem csak ezért szeretjük! Olyan, mint egy ékszerdoboz, ha kinyitod, tele van pompázatos, egyedi látnivalókkal.

Mutatjuk mi az ,amit látnod kell mindenképp:

Tihanyi Echo és a kecskeköröm
A Visszhang-dombon található Echo-kő különlegessége abban rejlik, hogy a tetejéről elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődtek vissza és 2 másodperc alatt tették meg az oda-vissza közel 700 méteres távot, legalább kétszer. Egy monda szerint a tihanyi visszhang az aranyszőrű kecskéket őrző, kevély királyleány büntetése, amiért a Tókirály érte epedő fia belehalt a reménytelen, viszonzatlan szerelembe.
Napjainkban a domb és a templom közé telepített növényzet és a fák dús lomjai miatt a visszhang ereje csökkent, de mindenképp érdemes megnézni e nevezetességet, ha arra járunk.


Kristálytiszta forrás

Tihany egyetlen szemmel látható vize a Ciprián forrás, amely az Óvár-hegy keleti oldalán, a Barátlakások közelében tör fel. Felfedezője és egyben névadója Ciprián apát. Maga a forrást eredetileg orosz szerzetesek vájták maguknak a hegyoldalba, akik a környéken éltek kb. a 13. századig. A hajóállomástól túraútvonal vezet idáig, így eltévedni sem tudunk. Ha rábukkantunk mindenképp oltsuk szomjunkat kristálytiszta vizéből, majd felfrissülve tovább folytathatjuk utunkat.




Gejzírek

Mit keresnek Tihanyban? Mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezet az itt található gejzírmező, amely kiváló túrázási lehetőséget kínál az arra járóknak. A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között terül el. Az egykori felszínre vulkáni utóműködés során forró víz áramlott, így a hévforrások időszakos gejzír formájában törtek fel. A gejzír működésétől, valamint a víz- és kéregmozgásoktól függően a gejzirit tömeges, lemezes, gyűrt formában teljesen megszilárdult, létrehozva 100-150 kisebb-nagyobb gejzírkúpot. Ma már csak 50 db látható.


Barátlakások

A Balaton- felvidéki Nemzeti Park területén, a Tihanyi-félszigeten találjuk a Barátlakásokat. Ezek nem mások, mint az Óvár északi, 20–30 méteres meredek bazalttufafalában, az Orosz-kőben mesterségesen létrehozott üregek, amelyek régen emberi lakhelyek voltak. Feltehetően az I. András király által Tihanyba telepített bazilita szerzetesei éltek itt.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a barlang minden esetben egy természetes képződmény, de a közhiedelem ezeket a mesterséges üregeket barlangoknak hívja. Ez a Kárpát-medencében, sőt egész Közép-Európában az egyetlen, viszonylag épségben fennmaradt remetetelep.  Napjainkban már csak 3 épen megmaradt üregről beszélnek.  Mindenképp érdemes ellátogatni erre a misztikus helyre.


Belső Tó

Számos séta lehetőséget biztosít Tihany, de ha ott járunk, mindenképp menjünk el a Belső Tóhoz, melyről sokan nem is tudják, hogy létezik. Igen aktív vulkáni tevékenység eredménye ez a hely. Horgászoknak és a természetkedvelőknek igazi paradicsom. A tóban harcsák, csukák, pontyok is élnek. Azok, akik csak gyönyörködni akarnak e tájban, ritka vándormadarakat, kócsagokat, gólyákat láthatnak. A tavat körbe ölelő hegyek és növények pedig békességet és nyugalmat árasztanak. Szívünknek, lelkünknek igazi feltöltődés!


Bencés Apátság

Kihagyhatatlan! 950 éve része Tihanynak, amely a  mai napig a dombtetőn állva várja híveit, a világ minden tájáról, hogy megcsodálják, imádkozhassanak és lelki békét találjanak a falakon belül.

Az évszázadok alatt megélt számtalan pusztulást és újjáéledést. Az altemplomban található Király kripta,- ahol az alapító király I. András is nyugszik- az egyik legértékesebb középkori építmény hazánkban. A gazdag díszítésű barokk templom és annak minden pompája és fénye tovább fokozza a lenyűgöző látványt. Számos kulturális rendezvénynek ad helyet, orgonakoncertjei messze földön ismertek, csak úgy vonzzák az érdeklődőket. Az itt töltött idő méltó befejezése lehet egy tihanyi kirándulásnak!

Kedvet kaptál? Tihanyra fel!

Zsófi