Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Megunhatatlan várak a Balaton körül

A szeszélyes időjárás ellenére sem maradunk program nélkül, ha a Balatonon járunk. Kirándulásképpen egy-egy vár vagy várrom látogatást ajánlunk, amelyet könnyebben-nehezebben, de garantáltan felfedezhetünk sok-sok izgalommal együtt!

Vár kalandjainkat kezdjük is a Hegyesdi várromnál, ahonnan az egész Tapolcai –medencét megcsodálhatjuk, néhány tanúhegy kíséretében. A település, amit a vár a mai napig hűen őriz, erről a hegyes, szabályos kúpformáról kapta. A török harcok idején jelentős szerepet töltött be a Balaton vidék védelmében épp emiatt stratégiai fontossága miatt gazdát cserélt állandóan. A harcok ideje alatt elpusztult falut és várat végül az Esterházy család telepítette be.

Hegyesdi várromból a kilátás fotó: orszagalbum.hu

A túra során felfedezhetjük a hegyesdi táj élő-és növényvilágát is, mely rendkívül színes. A Szent Péter-hegy lábánál fekvő Hegyesdi- Monostorapáti- víztározó mentén kialakult kiterjedt, több mint 36 hektárnyi nádas területén megtalálható számos különleges növény. mint például a mocsári zsurló.

Kereki határában megtalálhatjuk egy 283 méter magas dombon a Fejérkőnek vagy Katonavárnak is nevezett egykori vár romjait. Már csak azért is tartják sokan figyelemreméltónak, mert a XIV-XV.századból nagyon kevés vár, várrom maradt fenn Somogy megyében. Maga a vár építésének pontos idejét a mapi napig nem tudják megmondani, de az biztos, hogy több évtizeden keresztül ostrom alatt állt.

Kereki vár fotó: flickr.com

A törökök felrobbantátok, majd a megmaradt falak anyagát a XIX. szászad és a XX. század között felhasználták különböző építkezésekhez. A vár környezetének megmentésére egy civil szervezet vállalkozott, akiknek köszönhetően ma már megközelíthető az építmény, ahonnan a kilátás több, mint pazar.

Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincének fokán áll Rezi várának romja. Mára csak a lakótoronyból és a várfalból maradt meg valami, köztük a vizesárok maradványai is. A várat az utóbbi években tovább bővítették. A várrom a Keszthely-vidék egyik legősibb történelmi emlékének számít a mai napig. A történelmi csaták ideje alatt a környék népének menedékhelye volt. Egészen a második világháborúig a Festetics család tulajdonában volt.

Rezi vár fotó: wikipedia.org

A vár falairól láthatjuk a buddhista sztúpa hófehér kupoláját, a Tátika szabályos kúpját, a keleti várfalakról pedig megcsillan a Balaton víztükre is, nem beszélve a vulkáni tanúhegyekről, melyek a Tapolcai-medencénél sorakoznak.

Az egyik legérdekesebb vár Balatonszentgyörgy határában található Csillagvár, amely igazi kuriózumnak számít a különleges csillag alakzata miatt. Festetics László építette még az 1820-as években vadászház gyanánt. A vár központi helyiségében megtalálható a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, valamint a konyha.

Csillagvár Balatonszentgyörgyön fotó: wikipedia.org

A pincerendszerben megcsodálhatjuk a világon egyedülálló huszármúzeumot, ami másfélszáz 80 cm magas huszárnak ad otthont. Képet kapunk a múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről illetve időrendben láthatjuk a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat, még az I. világháború katonái is láthatóak itt.

A közel másfél hektárnyi bekerített területen pedig művészeti alkotótábor nyitotta meg kapuit 2006-ban. A grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit igazi kulináris élvezetekkel. A kialakított szabadtéri színpad pedig, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

A nagyvázsonyi Kinizsi Vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége, amely nem messze a Veszprém-Tapolca úttól, a Vázsonyi-medencében található. Maga a vár egy forrás közeli domb tetejére épült, így ostrom idején sem kellett attól tartani, hogy nincs víz.

Kinizsi-vár drónfelvételről fotó:wikipedia.org

A XV. század környékén épült, a Vezsenyi család megbízásából, majd 1472-ben Hunyadi Mátyás a várat Kinizsi Pálnak adományozta. Ő számos átalakításokat hajtott végre, melynek során alakult ki a 48x65 méteres területe, a mély várárkok, a palota és a várkápolna. A XVI. században a Zichy család birtokába került. Folyamatos ostromoknak volt kitéve a vár, míg végül az utolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején érte. Ekkor kezdték börtönként használni az épületet, mely szép lassan pusztulásnak indult. 1955-ben kezdődött el régészeti feltárása és helyreállítása.

Nagyvázsonyi vár fotó: orszagalbum.hu

A vár remek kikapcsolást nyújt mindenki számára. Megcsodálhatjuk Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapját a várkápolnában. Számos kiállítást nézhetünk végig. Meglátogathatjuk az egykori börtönt, lovagtermet. Igazi történelmi kalandok várnak minket.

Zádor-várát kevesen ismerik, pedig igazi kirándulóhelynek számít. A Balatonfüredtől nem messze, északnyugatra fekvő településtől északi irányban található építmény autóval nehezen közelíthető meg, de kb. félórányi gyaloglás után –turista útvonalon- elérkezünk a 363 méter magasságban emelkedő várromhoz. Nevét át lehetne keresztelni a legmagányosabb várnak ugyanis sosem lett befejtve az építése számos birtokvita miatt, sőt egyetlen egy csata sem zajlott itt.

Vadregényes környezetben a várrom fotó: wikipedia.org

A ma fákkal-bokrokkal erősen benőtt terület, az épületegyüttes maradványai a gyermekek számára tökéletes kikapcsolódást biztosítanak. Ugyanis a hely kiválóan alkalmas kincskeresésre, várostromra, sárkányvadászatra vagy egy királylány megmentésére. A magára hagyott romok pompás díszletként szolgálnak majd ehhez.

Hol kezded a felfedezést?

 

Zsófi