Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Mi már tudjuk, mit csinálj Veszprémben- ajánló

Az őszi hónapokban végre jöhetnek a városi kultúrprogramok, nagy séták. Veszprém tökéletes úti célnak számít. Pazar múzeumok, galériák, gasztronómiai különlegességek, a felújított Veszprémvölgy és az Állatkert, ami garantált kikapcsolódást jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az elmúlt években Veszprém belvárosa teljesen új arculatot kapott. A felújított városban csodálatos sétákat lehet megtenni a műemlék épületek - mint pl. Pósa-ház, Városház- között. A palotákból, múzeumokból és templomokból álló várnegyed mindössze egyetlen sétálóutca, de ez az ország legrégebben fennmaradt barokk utcája is egyben. A gyönyörű sétálóutcáról mindenképp térjünk be a Szent Mihály Székesegyházba is, ahol évszázadokon keresztül koronázták meg a magyar királynékat.

Szent Mihály Székesegyház belseje fotó:www.orszagalbum.hu

Az Óváros térről nyílik a várnegyed bejárata, innen elindulva fedezhetjük fel a várost. A tér szép polgárházai, a 48 méter magas Tűztorony, mely egész Veszprémet védte olyan különleges atmoszférát teremt, amire örökre emlékezni fogunk. A toronyba amúgy megéri felmászni, mert pazar kilátás nyílik az egész várnegyedre és belvárosra.

Tűztorony fotó:www.orszagalbum.hu

Mit rejt még magában ez a különleges város?

Viadukt

Ha nem untuk meg kilátásokban gyönyörködni, akkor a Séd-patak fölött húzódó völgyhídról a panorámát mindenképp lessük meg. Elénk tárul egész Veszprém és környéke. Sőt ha egy kicsit kelet felé fordulunk, akkor láthatjuk a veszprémi várat, nyugatra a Betekints-völgyet, északra pedig a Bakony lankáit.

Veszprém vára

A Bakony peremén helyezkedik el Veszprém monumentális építménye, a 360 méter hosszú és mintegy 100 méter szélességű vár.  Ez nem egy klasszikus felépítésű vár, mert hiányoznak belőle a középkori útvesztők, melyek más hasonló épületekben vannak. A vár maga elsősorban püspöki székhely, illetve fontos egyházi központ volt egykor, de a történelem során jelentős hadászati helyszín volt.

Veszprém vára fotó: www.orszagalbum.hu/

Ha meg akarjuk ismerni Veszprém történetét, mindenképp járjuk körbe a várat kívülről-belülről és engedjük, hogy magával ragadjon minket e különleges történelmi atmoszféra.

Barokk minden mennyiségében

A barokk stílus kedvelői imádni fogják az Érseki Palotát, amelyet a barokk építészet egyik remekművének is tartanak a mai napig.  Falait még a 18. században készített freskók díszítik. A hely további különlegessége a mintegy 65 ezer könyvet számláló könyvtára, amely leginkább latin nyelvű kötetekből áll. Ami még inkább egyedivé teszi a könyvtárat, az Hornig Károly 17 ezer kötetes gyűjteménye és Koller Ignác püspök könyvtára. Emellett számos értékes festmény, illetve műtárgy is helyet kapott a Palota falai között.

Ha további barokk remekművet szeretnénk megnézni, akkor irány a Dubniczay-palota, melyet Dubniczay István kanonok építtetett 1751-ben. A Szentháromság terén található épület, Veszprém egyik legszebb barokk emlékének számít. A palotát története során számos alkalommal átépítették. Püspöki parancsra egytraktusos, egyemeletes házat húztak fel rá, melynek oromdíszén két angyal tartja a Jó Tanács Anyjának képét.

Két angyal tartja a Jó Tanács Anyjának a képét fotó: https://www.flickr.com

Több mint állatkert

Hatalmas területen helyezkedik el a veszprémi állatkert, mely több mint 120 állatfajnak biztosít otthont. A hely különlegessége, hogy olyan különleges állatfajokkal is találkozhatunk, - mint a kardszarvú antilop, a szumátrai tigris, karakara vagy a Dávid-szarvas,- melyek egész Magyarországon csak itt láthatóak. Sőt a kicsiket most már a 2016-ban megépült Dinópark is várja az állatkerten belül, ahol megismerhetjük Földünk több százmillió évvel ezelőtti állatvilágát.

Délutáni szieszta

Ha elfáradtunk a sok nézelődésben és megpihennénk, akkor a felújított Veszprémvölgy felé vegyük az irányt. A megújult, U-alakú völgyben olyan érzésünk támadhat, mintha Ausztriában lennénk. Furfangos vízcsobogók, fehérre meszelt házak, rendezett padok és bokrok, valamint felújított romok erősítenek rá erre az érzésre.

Veszprémvölgy fotó: www.orszagalbum.hu

Séta közben betérhetünk a Fricska Bisztróba, ahol és kemencében sült ínyencségek várnak minket. A völgy másik végén a História Malomkert kiváló kikapcsolódást biztosít a gyerekeknek, akik jól kirohangálhatják magukat a kertben, vagy ügyeskedhetnek a játszóházban, amíg a felnőttek egy kávé mellett megpihennek.

Veszprém rengeteg csodát tartogat, fedezd fel őket!

Zsófi