Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Mit csinálj a Balatonon, ha nincs strandidő

Ne szegje kedvünket ha az időjárás elromlott és esik az eső. Szerencsére a Balatonon így is találunk számos lehetőséget, amellyel a nyaralásunkat teljessé tehetjük. Íme 10 tipp, hogy hova menjünk rossz időben!

A siófoki Víztorony igazi különlegesség. Esős idő esetén is bátran nézzük meg ezt a különleges helyet. Ha épp nem esik az eső mindenképp sétáljunk körbe a nyitott teraszon, de ha nem kedvez nekünk az időjárás, akkor a kávézóbból csodáljuk az az északi part káprázatos panorámáját. Viszont ne lepődjünk meg, ha mozog a padló, mert az ülőhelyek körbe-körbe forognak. Ha pedig elfogyott az oxigén, akkor irány a Szentkirályi Oxigénbár, ahol a 95%-os tisztaságú oxigénnel telíthetjük meg tüdönket.

Víztorony fotó: Stöci Photo

A Tihanyi Bencés Apátság a mai napig a dombtetőn állva várja híveit, a világ minden tájáról, hogy megcsodálják, imádkozhassanak és lelki békét találjanak a falakon belül. Évszázadok alatt megélt számtalan pusztulást és újjáéledést. Számos kulturális rendezvénynek ad helyet, orgonakoncertjeinek messzi földre is híre megy.

Tihanyi Bencés Apátság fotó: Ötvös Sándor fotói

Ha át akarjuk magunkat adni a művészetnek, a kultúrának teljesen, akkor irány a keszthelyi Festetics-kastély. E hely Magyarország egyik legjelentősebb grófi, hercegi családjához, a Festeticsékhez köthető. A ma múzeumként és rendezvény-központként működő kastély és parkja igazi turisztikai látványosság. Otthont ad vadászati és történelmi modellvasút és egyéb kiállításoknak. Ezenfelül hazánk egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára is megtalálható benne, ahol 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé.

Festetics-kastély fotó: Amberg Anna

Esős időben mindig jó időzítés, ha gasztronómiai különlegességek felfedezésére indulunk. A Balaton már nemcsak a lángosról, kolbászról ismert, hanem az újhullámos helyekről, ahol újragondolt ételeket ehetünk, hozzá a balatoni borokat kóstolhatjuk. Szinte már nincs olyan település a Balatonnál, ahol ne találnánk egy ilyen ínyencségekkel teli helyet. Ám ha a régi bevált helyeket szeretjük, akkor fedezzünk fel az évtizedek óta működő helyeket, ahol a hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk.

Nem kell lemondanunk hűvös idő esetén sem a fürdőzésről a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Választhatunk 13 tágas medencéből, aroma- és zeneterápiás kabinnal felszerelt szaunákból. A hely azért is különleges, mert az országban itt található az egyetlen kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű, kénes, iható gyógyvíz. Mivel radont nem tartalmaz, így az apróságok is nyugodtan csobbanhatnak a kb. 34-36 °C-os meleg termálvízben. Az itteni gyógyvíz igen jótékony hatással bír az idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémákra.

Strand után vagy borongósabb időben irány a balatonfüredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, ahol a Balaton-felvidék és a Balaton vízi élővilágát mutatják be egy nagyra nőtt akváriumban. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmat nyújt.

Kevés múzeum, vagy kiállítóhely büszkélkedhet Balaton-vízparti épülettel, de Révfülöp szerencsére igen. Kis múzeumaHonismereti Gyűjtemény és az állandó hely- és fürdőtörténeti kiállítás-, a Tóparti Galéria és a könyvtár, a tóparton elhelyezkedő közösségi házban található. Igazi kulturkincseket fedezhetünk fel. Kár lenne kihagyni!

Háborgó víz fotó: Eklics József

Eső esetén ne csüggedjünk, mert a tapolcai tavasbarlang minden bánatunkra megoldás lehet. A város szívében található Közép-Európa egyedülálló látványossága, melyet 1903-ban fedezték fel egy kutatás során és 9 évvel később a nagyközönség számára megnyitották. Azóta töretlen népszerűségnek örvend. E csodálatos háromszintű barlangrendszert a karsztvíz formálta, melynek hossza 3280 méter. Az alsó és felső járatok egy részét 19 Celsius fokos víz borítja. A tavasbarlang nagyobbik része víz alatt van, nem látogatható, de mintegy 300 méteres szakasz áll nyitva, amelyből 180 méter. A csónakkal körbejárható részen a víz változó mélységű, a tiszta vízben jól láthatók az alsótermekbe vezető lejáratok is. Túl azon, hogy pazar látvány tárul elénk a barlang klímája gyógyhatású.

Tavasbarlang fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balatonfüred kulturális ékkövének nevezik a Vaszary Villát, melyet nem szabad kihagyni, ha itt járunk! A felújított Villa, Vaszary János festőművész munkásságának válogatásával nyitotta meg a kapuit, aki a 20. század egyik legjelesebb hazai mesterének számított. A számos kiállítás mellett irodalmi, zenés és előadói estek is helyet kapnak, az impozáns épület falain belül. A Vaszary Villában mindenki megtalálja a helyét, kicsiktől a nagyokig. Míg a kicsiket várja a tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások, addig a felnőtt látogatók időtöltéséről a Vaszary Kávézó és a Vaszary emlékeket és relikviákat is árusító Vaszary Könyvesbolt gondoskodik.

A Kis-Balaton vízvédelmi területén elhelyezkedő Kányavári-sziget az egyetlen szabadon látogatható terület. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is egyedi élményt nyújt.Az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A Kányavári hídnál infopont segíti a látogatók tájékozódását, információt adva a Kis-Balatonról és a környék látnivalóiról. Az információs torony egyéb hasznos információkat is tartalmaz a környező településeken elérhető szolgáltatásokról.

Kányavári-sziget fotó: Fabricius Zsolt

Te merre indulsz szívesen a Balaton körül, ha épp nincs hétágra sütő nap?

borítófotó: Sziklai Roland

Zsófi