Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Romos épület, múlttal teli épület

Sokan nem is gondolnánk, hogy egy-egy régi épület, néhány megmaradt rom, milyen beszédes. Ha rájuk nézünk, egyszer csak megelevenedik a történelem és rájövünk, mennyi mindent rejt magában e kis „darab” kő, a szépségéről nem is beszélve.

A Balaton és környéke évezredek óta emberek lakta terület, ahol a történelem számos helyen ott hagyta lábnyomait, melyek valóságát ősi romok őrzik a vidéken. Ezek az épületek már önmagukban is csodálatosak, mert segítenek elképzelni, hogy milyen lehetett az élet István király koronázása vagy a török a pusztítások idején a Balatonnál.

Összeszedtünk egy listát, mely a legszebb romos épületeket tartalmazza véleményünk szerint.

Köveskálon található a sóstókáli templom körüli mocsár védelmét élvező lakóházak romjai. A néphagyomány szerint, ha erre járunk még a Pusztapalotaként emlegetett rejtélyes maradványokra is rábukkanhatnunk.

Aszófőn járva szemügyre vehetjük a kövesdi templom román stílusú romjait, ami egykor a a tihanyi apátsághoz tartozott.. A romot a történelem során a felgyújtották a törökök.

Kövesdi templom fotó:wikimedia.org

A Tihanyi-félszigeten áll az apáti templomrom, amely igen szépen fel lett újítva az évek folyamán. Az épületet még a török időkben pusztult el, ám 1999-ben helyreállították. Napjainkban számos koncerteknek ad otthont.

Tihanyon maradva találjuk a barátlakásokat, melyek a legősibb romoknak számítanak. Kb. a 10-11. bizánci rítusokat követő szerzetesek lakták őket, minden luxust nélkülöző életmóddal, melyet a romok igazolnak is.

Barátlakás fotó: commons.wikimedia.org

Még mindig Tihany: A 12-13. században épült újlaki templom egyszerre ötvözi a gótikus és a romantikára emlékeztető jegyeket. Ha erre járunk, mindenképp gyönyörködjünk e különleges templom maradványba, ráadásul a kilátás is páratlan erről a pontról.

Balatonfüreden járva egy római kori templomépület romjaira bukkanhatunk. A papsokai templom az izraelita és keresztény temetők közelében fekszik, amely egykor szintén a török csaták áldozatává lett.

Balatonlellén a rádpusztai templomrom vár ránk, melynek falai nyolc-tíz méterre nyújtózkodnak az ég felé. A késő román épület tégláit gyönyörű, vöröses homokkőből faragták, amely még csodálatosabbá teszik a hely atmoszféráját.

Rádpusztai templomrom fotó: commons.wikimedia.org

Dörgicse három templomrommal is büszkélkedhet. Erre található a Boldogasszony, a Szent Péter és kisfaludi rom is és ha ez még nem lenne elég, akkor egy csodaszép kőhíd maradványaival is találkozhatunk a településen.

Szent Péter templomrom avagy Szent Péter templomrom fotó: wikipedia.org

Révfülöp található ecséri templom még a 12-13. században épült. Az egykori templomot Szent Kristófnak, a hajósok védőszentjének szentelték. Az őt ábrázoló freskó nyomai még látszanak, de a formák sajnos már nem kivehetőek.

Ecséri templomrom fotó: commons.wikimedia.org

Szentbékállán a 13.századi töttöskáli templom és a 14. századi velétei palota romjai foglalnak helyett egymás mellett A 13. századi templom 1800 évig  hűen szolgált, míg a 14. századi palota a veszprémi püspöké lett.

Töttöskáli templomrom fotó: flickr.com

Habár ez csak néhány darab a Balaton és környékén található gyönyörű romokból, de mindenképp érdemes ellátogatni és megcsodálni őket. Ha másért nem, legalább elmélázni a magunk mögött hagyott történelmen….!

Zsófi