Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

SUP – a legjobb vízi túra

A Balatonon is egyre népszerűbb a SUP vagyis az állva evezés (Stand Up Paddle). Igazi vízi kaland, ahol nemcsak egy új vizes élményt szerezhetünk egyedül vagy akár barátainkkal karöltve, hanem felfedezhetjük a part menti látnivalókat is a Balatonon állva.

Miért olyan nagy szám a SUP?

A legjobb benne, hogy nem kell sportolónak lenni hozzá, bárki képes állva evezni, a deszkák stabilak, jól manőverezhetők, könnyű megszokni őket.

A másik nagy előnye, hogy a felszerelés kompakt. Egy nagyobb hátitáskában elfér az egész: a felfújható deszka, az evező, a pumpa és a biztonsági kötél. Nem kell bajlódni a csónak vagy kajak tárolásával, szállításával, befér az autóba, vitorlásba, bárhol felfújható, könnyen vihető kézben, és már siklunk is a vízen.

Aztron SUP siklik a vízen

A SUP-okon van hely csomagoknak, amiket gumipánttal is rögzíthetünk, így akár hosszabb túrára enni-, innivalót, törölközőt, stb. is vihetünk magunkkal. Az állva evezős túrák kiváló alternatívái lehetnek biciklizésnek vagy vitorlázásnak, ha szélcsendes időben víz közeli aktivitásra vágyunk. Csapatban túrázni kifejezetten szuper, újszerű élmény.

Hogyan működik?

A SUP-ok anyaga több rétegű PVC, ami megfelelő nyomásra fújva masszív, szilárd, stabil deszka lesz. A belső légkamra tele van függőleges nylon szálakkal (drop stitch), amik további merevítést adnak a deszkának felfújt állapotban. A formatervezésnek köszönhetően a SUP-ok jól siklanak a vízen, könnyen manőverezhetőek, és kellően stabilak. Általában 100-160 kg max. terhet bírnak el.
Ha nem hiszed, ki kell próbálnod!

Barátokkal igazán nagy kaland a SUP-ozás

Milyen SUP-ot vegyek?

Eddig jó minőségű deszkákat csak bérelni lehetett, megfizetni nem. Idén azonban fordult a kocka, és két olyan márka is megjelent az országban, amik elérhető áron kínálnak kiváló minőségű evezős deszkákat.

Hydro-force olcsóbb, de profik által is megbízhatónak és minőséginek tartott SUP-okat kínál. Van felfújható deszkájuk 100.000 Ft alatt, van, amire a kutyánk is felfér, olyan is, amin ülve is evezhetünk, mint egy kajakkal, sőt az egyik modellen vitorla előkészítés is található.

Vegyél célba egy új kalandot SUP-on!

Az Aztron SUP-jai professzionális technológiát használnak, viszont az árazása csak a középkategóriáig emelkedik. Ez azoknak lehet érdekes, akik többet használják a deszkát, illetve magasabb igényeik vannak a minőséget és a dizájnt illetően.

Ne légy gyáva, evezz állva!

A cikk megjelenését az Aqualing Kft. támogatta.