Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Szigliget csodái

A Balaton gyöngyszemének is nevezik ezt a különleges szép területet, melyet számos költő már megénekelt verseiben. Ha kirándulásra, egy kiadós sétára, gyönyörű panorámára, egy könnyed koncertre, ínycsiklandó halétekre vagy téli csobbanásra vágyunk, akkor irány Szigliget!

Ki ne hallott már volna a szigligeti csobbanásról, mely minden év első januári napján kerül megrendezésre. Ezt megelőzi az az ünnepi felkészülés, amelynek jegyében karácsonyfa kerül a Balatonba és a lelkes résztvevők fürdőruhára vetkőzve, közösen kihozzák a vízből. Persze nem csak ezért imádjuk Szigligetet!

2018-as rajt pillanatai fotó:Légi Fotó&Videó

Ha vissza akarunk repülni az időbe, akkor mindenképp fedezzük fel a Szigligeti Várat. A több mint 750 éves múlttal rendelkező vár attól különleges, hogy a törökök sosem tudták bevenni a történelem folyamán.

Vár fotó:Flickr/Tál Zoltán

A várat a pannonhalmi apátság építtette, akiknek a tatárjárás után, IV. Béla adományozta a területet. Egyik legismertebb várkapitánya Magyar Bálint volt, aki nemcsak, hogy maga is szigligeti, hanem a túlparton fekvő, fonyódi vár felelőse is.

Kilátás a várból fotó: Szigligeti Vár hivatalos oldala

Az erőd vesztét egy komoly tűzvész okozta, melynek során leégtek a vár épületei, majd a végső csapást a Habsburgok okozták, akik porig romboltak mindent.

Szerencsére 2013-ban teljesen megújult és azóta, az emberek a csodájára járnak. Főként a helyreállított 13. századi erődítményből elénk táruló gyönyörű panoráma miatt, amelyről rálátunk a környező vidékre és a hegy lábánál elterülő tóra. Tökéletes kikapcsolódást nyújt mindenki számára. A vár séta során bejárhatjuk az egész építményt, mely visszarepít minket a múltba.  A csodálatos barokk konyha, várkápolna és a kiállítások, rendezvények páratlan élményt kínálnak mindenki számára.

Vár felülről fotó: Szigligeti Vár Barátok Köre

Az irodalmárok házaként működő  klasszicista Eszterházy-kastély még a XIX. században épült. Itt található benne az Írók Alkotóháza is.  A kastély közelében láthatók azok az uradalmi épületek is, melyek jelentős része ma már védett műemléknek számít. Végleges formáját az épület az 1910-es években nyerte el, miután gróf Esterházy Pál vásárolta meg a területet. Erős építészeti átalakításokkal alakították ki a mai, egységes formáját. Az épületben népi barokk és a klasszicista részek kellemesen megférnek egymás mellett. A későbbi módosítások már az Alkotóház keze nyomait tükrözik.

Aki imádja a romokat, akkor Szigligeten az avasi templomromot ne hagyja ki, amely a műút és a településre vezető út találkozásánál fekszik.  Az érdekessége az, hogy a középkorban ezen a területen helyezkedett el a falu.

Avasi templomrom fotó:orszagalbum.hu/Dávid86 

Az ősi, XIII. századi templomnak a tornya maradt ma már csak ránk, ami alul négy-, feljebb hat-, végül pedig nyolcszögletű. Valamikor mögötte állt az egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom is.

Mindenképp látogassunk el a szabályos kúp alakú Óvárhoz, amely a szigligeti vár elővára lehetett a történelem folyamán. Ezt az ásatások során előkerült alapfalak bizonyítják. Az építmény korát a mai napig nehezen tudják megállítani, de a megtalált faragott kövekből mégis szinte biztosnak gondolják, hogy egy római őrtorony alapjai láthatóak. A körülbelül 400 évig uralkodó rómaiak egyik legfontosabb hadiútjuk-a Savaria –Sopianae között -– e tájon vezetett és annak védelmére építették hatalmas quaderkövekből ezt a várat is. A honfoglaló magyarok még itt találták a megromlott falakat és később, mikor megépült az új vár, akkor kapta a végleges Óvár nevet.

Óvárból a naplemente fotó:orszagalbum.hu/Gilmur 

Ha meguntok, a nézelődést el ne menjünk anélkül, hogy megkóstoltuk Oszi Bácsi sütödéjében az ínycsiklandozó keszegét. A halak pont annyi ideig sülnek, amennyi szükséges. És ha szerencsénk van, a jó hangulat mellett olykor-olykor elcsíphetünk egy-egy sztorit, életbölcsességet magától Oszi bácsitól.

Te miért szereted Szigligetet?

Zsófi