Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Szív alakú sírkövek

Balatonudvariban található kövek igazán különlegesek, fehér, szív alakú mészkövek, melyek így együtt igazán egyedi látványt nyújtanak.

Nagy eszmei értékkel bírnak, ezért az egész temető védett műemléknek számít, melyből alig néhány található az országban. Ezekből a csodás kövekből összesen több mint hatvan található a temetőben, ezért igazán különleges atmoszféra veszi körül az embert, ha ellátogat ide.

A sírköveken a 19. század elejétől egészen az 1840-es évekig olvashatóak a sírfeliratok, melyek tartalmaznak helyesírási hibákat, ami arra utal következtetni, hogy nem képzett sírköves készítette őket, de ezek csak feltételezések. Nem is mindegyik sírfelirat olvasható, hiszen az eltelt idő megtette a hatását.

Népies szív alakú kövek fotó: wikipedia.org

Természetesen a helyiek és a település történetét kutatók agyát beindította a szív alakú kövek eredete. Egyértelmű választ nem kapott senki a kialakulás történetére, de mondák születtek.

Mindjárt három is kering a kövekről, íme az első monda:

Eötvös Károly így írt erről “A balatoni út vége” című munkájában: “Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.”

Egy másik monda szerint Dúl János szép leányáról, Halász Veronikáról szól a történet. Veronikába szerelmes lesz egy kőfaragó ijfú. A szerelmesek elhatározzák, hogy a hegyekbe mennek, el is búcsúztak a Balatontól. Ám a tóra erős vihar csap le, mely Veronika halálát okozza. A leány sírja fölé a kőfaragó, szerelmes ifjú szív alakú sírköveket formázott szerelme jeléül.

A híres kövek fotó: wikipedia.org

A harmadik monda így szól: ”Az udvari halászgazdának volt egy igen szép lánya, aki sokszor elkísérte édesapját a Balatonra halászni. A bátor leány egyszer egyedül is beevezett a vízre. A Bakony felől hirtelen jött meg a vihar és a leány nem tudott kievezni a partra a zivatar elől. A vihar felborította a csónakját és a leány Balatonba fulladt. A falu népe sajnálta a leányt, de a szeretője, egy kőműves legény különösen. A legény elhatározta, hogy szív alakú sírkövet készít kedvese sírjára.Az udvariaknak nagyon megtetszett a szív alakú sírkő és halottjaik számára ők is készítettek hasonlót. Amíg a kőműves élt, sok ilyen sírkövet faragott, amivel “benépesítette az udvari temetőt.”

Melyik lehet az igaz, hol rejtőzik az igazság, talán sosem tudjuk meg, ám a köveket megcsodálhatjuk és akár magunk is szőhetünk újabb történeteket, hogyan is keletkezhettek ezek a gyönyörű sírkövek.

forrás: wikipedia.org/Balatonudvari_temetője, balatonudvari.hu

Judit