Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Természeti és kulturális kincsek tárháza

Amikor meghalljuk, hogy a Balaton déli partja, rögtön a strandolás, napozás jut eszünkbe róla. De mi jut eszünkbe az északi partról? Persze, hogy a Balaton-felvidék, mely tele van természeti és kulturális kincsekkel.

A Balaton-felvidék és a Kis-Balaton területének jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik és tájvédelmi oltalom alatt áll. A vidék elképesztően gazdag kincsekben, melyek csakis ránk várnak. Mutatjuk mi az, amit feltétlenül látnia kell mindenkinek!

Balaton-felvidék fotó: orszagalbum.hu/gilmur

Csodálatos levendula, kristálytiszta forrás, ezer éves építmények, kecskeköröm és még a visszhangot is hallhatod, ha Tihanyba jársz. Balatonedericsen többféle túravezetés keretein belül fedezheted fel a Csodabogyós-barlang mélyének cseppkőkincseit. Bakonybélben járva pedig mindenképp látogassunk el a Pannon Csillagdába!
Ha tökéletes kirándulóhelyre vágyunk, akkor irány Zánka, ahol megtaláljuk a 12. században épített református templomot, ami a felvidék egyik legrégebbi templomának számít. Innen mindenképp menjünk el a Zánka és Monoszló közötti Hegyestűre, ahonnan eszméletlen kilátás nyílik a Balatonra. A 337 méter magas, szabályos kúp alakú hegy, egykor vulkán volt.

Hegyestű fotó: flickr.com/Zoltán Tál

A Balaton gyöngyszemének is nevezik Szigligetet, mely különleges szép területtel rendelkezik.  Ha kirándulásra, egy kiadós sétára, gyönyörű panorámára, egy könnyed koncertre, ínycsiklandó halétekre vagy csobbanásra vágyunk, akkor itt a helyünk. Mindenképp ejtsük útba a szigligeti várat, amit nemcsak bejárni érdemes, de panorámájában is szívet melengető gyönyörködni. Eső esetén ne csüggedjünk, mert nem messze van a tapolcai tavasbarlang, ahol számos izgalmas program vár minket. Fedezzük fel együtt a barlang titokzatos világát!

Tavasbarlang fotó: orszagalbum.hu/Istvan1949

 

Találkozhatunk igazi bazaltvulkánból lett tanúhegyekkel is, mely leginkább a túrázóknak kedvez. Csobánc, Haláp és a Tóti-hegyek megérdemelnek pár nap figyelmet a környéken járva.

Tanúhegyek fotó: wikipedia.org

Badacsonynál is álljunk meg hosszabb időre és ízleljük meg a könnyű, zamatos borokat. Sőt tegyünk egy körutat, és járjuk be a szebbnél szebb pincészeteket. Sétáljunk fel a Rózsakőhöz, együnk egy jót valamelyik pompás helyi étterembe majd üljünk le egy padra és élvezzük azt a hihetetlen csendet, ami itt vár minket.  

Bivalyokat akarunk látni? Akkor irány Magyarország legnagyobb bivalycsordája a Kis-Balatonnál, Kápolnapusztánál. A 30 hektáros rezervátum területén, mintegy 200-250 bivaly él. A bivaly génállományának megőrzésében jelentős szerepet játszik a hely, ráadásul a faj bemutatásának hazai szerepét is ellátja.

Dagonyázó bivalyok a rezervátumban fotó: wikipedia.org/VargaA

A rezervátumban helyet foglal még a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, az 1,5 kilométer hosszú tanösvény, amely tele van játékos elemekkel, hogy a kicsik még jobban megismerjék a bivalyok életét.  

Aki fel szeretné fedezni a környék állat és növényvilágát, akkor a tanösvényeket neki találták ki. Szerencsére a Kis-Balatonnál számos útvonal van. Itt van mindjárt a Búbos Vöcsök tanösvény , melynek névadója maga a madárfaj, amely gyakori látogató itt. Ám Fekete István emlékhelyére vezető Kócsag tanösvényt se hagyjuk ki, mely a Diás-szigeten található. Itt járva meg tudhatjuk mi a szerepük a vizibivalyoknak, az elburjánzó növények visszaszorításában, mi a vejsze és miköze a halászathoz és kik segítettek a kócsagok megmentésében. A Matula kunyhóhoz érkezve pedig elolvashatjuk Fekete István levelének egy részét, melyben kiderül milyen halakkal találkozott mikor a Kis-Balatonnál járt.

Kedvet kaptál? Akkor mire vársz, fedezd fel te is a Balaton-felvidéket és a Kis-Balatont!

Zsófi