Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Utazás a déli parton

A Balaton déli partján csodálatos látnivalók sorakoznak egymás mellett. Kár lenne őket kihagyni utazásunk során. Fedezzük fel együtt, mit rejt a déli part! Kedvcsinálónak mutatunk is pár lenyűgöző helyet, ahová mindenképp látogassunk el, ha tehetjük!

Fonyódi Móló

Balaton partjának leghosszabb mólója Fonyódon található. A kb. 464 m hosszú látványosság, még 1897- ben épült. Scholcz Gyula műszaki főtanácsos építtető kezeinek köszönhető, hogy az esztétikailag kifogástalan remekmű, a Gulács-hegy merőleges középvonalának irányítottan készült el. A mólót 1906-ban átépítették és ekkor hullámtörő létesítésével alakították ki a mai korszerű kikötőt. Így született meg a leghosszabb móló a Balatonnál.

Fonyódi móló kép: orszagalbum.hu/Haller

Hősök kápolnája

Ha látni szeretnék e gyönyörű épületet, akkor irány Zamárdiban a Kálvária-domb. A neobizánci stílusban épült kápolna felhúzását Laki Benő plébános kezdeményezte. Az  ő alapgondolata az volt, hogy az I. világháború különböző harcterein elesett zamárdi, szántódi és tóközi katonáknak ne egy szobor állítassék, hanem egy olyan monumentális épület szülessen, amely az évezredek múltán is méltó módon megemlékezik az elesettekről.  Így lett az épület, a hősök kápolnája, melynek homlokzatán az elesetteket magához vonzó Krisztus látható.  A plébános maga sajnos már nem érhette meg kápolna 1934-ben történt felszentelését, de örök nyugalomra helyezték benne. Sírja a bejárattal szemben, középen található.

Kisvasút Fenyvesen

A balatonfenyvesi Kisvasút már az 1950-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről egészen Nagyberekenig. Eredetileg üzemi vasút volt a maga 76 cm-es hosszával, amelyet a Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság tulajdonában főleg a gazdaságbeli teher- valamint személyszállításra használták. Napjainkban személyszállítóként funkciónál és naponta szállítja az utasokat a csisztapusztai termálfürdőhöz valamint a berken túli falvakba.

Kisvasút Fenyvesen fotó: kép: flickr.com/Bertalan Voros

Szántódpuszta

Szántódpuszta több mint egy puszta!  Még a 18–19. századból maradt ránk teljesen érintetlenül. Otthont ad korabeli majorságnak, lakóházaknak, istállóknak, magtáraknak valamint a meredek domb tetején egy 1735-ben épült kis barokk kápolnának is. A tihanyi apátság alapítólevelében is említésre került már Szántód, melynek történetét a mai napig is jelentősen meghatározza a Tihany és Szántód közötti rév.

Kompok találkozása Szántód és Tihany között fotó: orszagalbum.hu/T.Irén

Szántódpuszta pont átellenben található a tihanyi apátsággal. A templomtornyaik tikkasztó nyári hőségben, őszi párában és a téli, befagyott Balaton fölött néznek egymásra már évszázadok óta.

Kishegy

Balatonlelle mögött helyet foglaló Kishegy szőlészetéről és borászatáról egyaránt híres. Az országos hírű Konyári és a Pócz pincészet egész évben várják a szomjuk oltására és pihenésre vágyó látogatókat. A szomszédos Majthényi Présház és Étterem teraszán pedig gasztronómiai kalandokban vehetünk részt. Ami még a helyet különösen kiemeli az a páratlan panoráma, ami a hely oldalából elénk tárul.

Balatonlellei kápolna fotó: orszagalbum.hu/nikzsig

Kishegy másik értéke egy kis fehér falú, barokk kápolna, melyben megtalálható a hegyet egy időben birtokló Széchenyiek címere.

Teleki Kápolnája

Szólád, Nagycsepely, Kötcse és Teleki falvak, Szárszó mögött egy tágas völgyben rejtőznek. A Teleki faluvégében fekvő temetőben bukkanhatunk rá a déli part egyik legrégibb emlékére, egy Árpád-kori temetőkápolnára, melyet a 18. században bővítettek ki. A két középkori eredetű, indás-sárkányos oszlopfője ritka kincsnek számít. Mindenképp érdemes megnézni!

Ez csak egy pár csoda, amivel a déli part büszkélkedhet, jövő héten újabbakat hozunk! Addig is áruljátok el, nektek van kedvenc déli parti csodátok?

Zsófi