Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Utazzunk újra a déli parton- ajánló 2.

Sokan azt gondolják,hogy a déli part az északi part panorámáján és a fesztiválokon,bulikon kívül nem sok mindent található itt. Múlt héten ezt a kijelentést már meg is cáfoltuk. Igazi természeti szépségek és történelmi emlékek egész sora várja a látogatókat ősszel is e mesés táj. Kalandra fel!

Víztorony a város szívében

Siófok legemblematikusabb épülete a Víztorony, mely a város szívében található. A több mint száz éves siófoki víztornyot 2012-ben újították fel. Ha vizet szeretnék látni, azt ne keressünk benne, de cserébe körbe sétálhatjuk a nyitott teraszt, vagy a kávézóbból csodálhatjuk meg az az északi part káprázatos panorámáját. Viszont azon se lepődjünk meg, ha mozog a padló és az ülőhelyek körbe-körbe forognak. Ha pörgés közben oxigénhiányunk lenne, akkor irány a Szentkirályi Oxigénbár, ahol a 95%-os tisztaságú oxigénnel telíthetjük meg újra a tüdőnket. A legjobb, hogy egész évben nyitva tartanak!

Siófoki Víztorony fotó: orszagalbum.hu

Kultkikötő, nem csak Bogláron

Balatonföldváron járva olyan érzésünk lehet, mint ha egy zöldellő parkba beépült villanegyedbe sétálnánk. Sokan azon a véleményen vannak, hogy ez az egyetlen olyan település a déli parton, amely polgári hangulatában felveszi a versenyt az északi parti Balatonfüredével.

Itt találhatjuk meg a tóparti kettős platánsétányt, a helyiek által elnevezett „Kulipintyót", vagyis a Széchenyi-villát is, ahol Széchenyi Zsigmond, neves vadász és író gyermekéveit töltötte. Napjainkban helytörténeti kiállításnak ad otthont az épület.

Kulipintyó fotó: orszagalbum.hu

Ami pedig az egyik legszebb látnivaló az a földvári kikötő, mely farkasszemet néz a szemközti erdő borította tihanyi Csúcs-heggyel. A Kultkikötő nyáron tele van programokkal, a színielőadásoktól koncerteken keresztül a mese- és bábjátékokig. Ősszel pedig gyönyörködhetünk a csodálatos tájban, nagyokat sétálhatunk és felidézhetjük a szép nyári emlékeket.

Galamb-sziget

Földváron maradva találjuk a Galamb-szigetet, amely a Balaton egyetlen szigete. Ennek különlegessége, hogy nem a természet, hanem az ember alkotta 1905-ben a kikötő mélyítéséből származó anyagból. A keleti hullámtörő gáttal még egy kis híd is összeköti.

Földvári kikötő fotó: Flickr/Antal Gábor

A Kikötő építése alatt illetve az iszaposodás elkerülése érdekében végzett gyakori kotrásokból származó iszapot a kikötőmólótól keletre helyezték el. Az idők során a vízből kinőtt ez és egy sziget jött létre belőle.  Valaki szúnyog- vagy majomszigetnek ismerte egykor, a mai elnevezését a szigetre vezető hídon elhelyezett galambdúcokról kapta. A szigeten korábban halászcsárda állt és fürdőhelyként is kedvelt volt.

Több mint egy puszta

Magyarország egyik legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájai közé tartozik a somogyi Nagyberek. Egykor a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított területe volt. A Nagybereket körbevevő somogyi dombok peremén öreg falvak sorakoznak. Ott van pl. Buzsák, melynek tájháza egy egykori módos parasztportában működik, itt megismerhetjük a falu régi lakóinak, az egykor horvát telepeseknek az életét valamint a kék-piros és fekete-piros buzsáki hímzés hagyományait is közelebbről megszemlélhetjük.

Nagyberek nem csak a hagyományok miatt páratlan hely, aki a természetjárás, túrázások szerelmese, itt megtalálja a kedvének való programot. Felpattanhatunk kerékpárra, beülhetünk egy kenuba vagy csak felhúzzuk a bakancsunkat és felfedezhetjük a somogyi Nagyberek csodálatos madár- és növényvilágát. Itt található a több mint 1500 hektár kiterjedésű Fehérvízi láp is, amelynek legmélyebb részeit egész évben víz borítja. Megéri ellátogatni ide!

Fácános vár

Az első erődítmény Fonyódon a Fácános vár volt, mely egyszerű palánkvárnak számított. Építése 1544 után kezdődött el és a törökök elleni védelemben játszott kiemelkedő szerepet. A mintegy 60x60 nagyságú, négyszög alakú palánkvár hosszú ideig ellenállt a török ostromának, elfoglalni csak Magyar Bálint, a vár kapitányának halála után tudták 1557-ben, majd le is rombolták. A várból teljes egészében csak a várárok maradt meg.

Fácános vár fotó:wikipedia.org

A vár helyén később sűrű, gazos növényzet nőtt és a benne lakó fácánok adták a hely nevét. Szerencsére az utókor helyreállította a területet, a palánk és a tornyok egy részét újraépítetve. 
Nyaranta a hely múltjára emlékezve itt rendezik meg a kardos-kosztümös Fonyódi Hadijátékokat.

Zsófi