Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Vártúrák a Balatonnál 1.

Szereted felfedezni a történelem nyomait? Szeretnél királynő vagy királyfi lenni egy várban? Szeretsz túrázni? Szeretnéd mindezt egyszerre? Akkor a vártúrákat neked találták ki!

Balatonnál páratlanul szép várak, várromok vannak , melyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Számtalan látnivaló, történelmi nevezetesség található, ha elindulunk a „magyar tenger” felé.

Lássuk mit érdemes mindenképpen megnézned.

Csobánci Vár

Egykor a Rákóczi szabadságharc idején a felkelők központja volt. A 376 méter magas vár Balaton északi részén, a Balaton-felvidékkel határos Tapolcai-medence keleti részén található, Gyulakeszitől keletre és Diszel községtől délre található. Kiváló túrázási lehetőséget biztosít mindenki számára.

Az 1272-es években kerül be a köztudatba a vár létezése, de egészen a 14. századig nem foglalkoznak kiemelten vele a történészek.  A Rátót nembeli Gyulaffy család tulajdona volt a 17.század második feléig. Mátyás király halála után Habsburg Miksa betöréseinek a vár is áldozatául eshetett volna, de Kinizsi Pál parancsára erődítménnyé kezdték alakítani, Leányfalusi Ágoston, Kinizsi somlói várnagya parancsnoklata alatt. Ennek volt köszönhető, hogy később egyik török ostrom sem tudta bevenni.

Csobánci Vár fotó:orszagalbum.hu

Ezt követően a herceg Esterházy család vásárolta meg. Bécsben a lerombolása mellett döntöttek, de a Rákoczi-szabadságharc kitörése ezt megakadályozta. A császár ostromoltatta az erősséget, de az sikeresen ellenállt a veszélynek. A kurucok végül 1709-ben vonultak ki a várból, amely ezután pusztulásnak indult.

Napjainkban ez az egyik legkedveltebb kirándulóhely a Balaton északi partján.

Csillagvár

Az egyik legérdekesebb vár Balatonszentgyörgy határában található.  Igazi kuriózumnak számít a csillag alakzata miatt. Festetics László építette még az 1820-as években vadászház gyanánt.  A vár központi helyiségében megtalálható a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, valamint a konyha.

A pincerendszerben megcsodálhatjuk a világon egyedülálló huszármúzeumot, ami másfélszáz 80 cm magas huszárnak ad otthont.  Képet kapunk a múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről illetve időrendben láthatjuk a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat.  Még az I. Világháború katonái is itt vannak.

A közel másfél hektárnyi bekerített területen pedig művészeti alkotótábor nyitotta meg kapuit 2006-ban. A grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit igazi kulináris élvezetekkel. A kialakított szabadtéri színpad pedig, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

Fejérkői vár

Bár nincs annyira köztudatban, de Balatonföldvártól délre található Fejérkő vára. Érdekessége, hogy legnagyobb része téglából épült, csak az alapoknál és a kapuknál használtak követ az építés során. Napjainkban a kétemeletes várból, már csak egy emelet található. Ennek legimpozánsabb része a délnyugati oldalon megmaradt 10-12 méter magas saroktoronyszerű épület.

A várat vélhetően a 14. század első évtizedeiben építették a török seregek előretörését látva a visszavonuló magyar hadak 1540-ben felrobbantották a várat, nehogy a törökök használni tudják, de a hódítók helyreállították a károkat és a hódoltság teljes ideje alatt megtartották a várat.

Fejérkői vár maradványai fotó: orszagalbum.hu

Az évszázadok alatt falainak nagy részét a helyiek széthordták, és 1830-ban a közelben épült Kereki templom, illetve az azóta már elpusztult vadászkastély építése során használták fel.

Sümegi vár

A hegytetőn található Sümegi vár, már az autóból is csak vonzza a tekinteteket. Balaton-felvidék  valamint az ország egyik legszebb, nagyjából épen megmaradt középkori erődjének számító vár, a város fejlődésének és történelmének alakulásában jelentős szerepet játszott.  Építése a tatárjárás után, IV. Béla hatására kezdődött meg.

Holdfényes, kivilágított Sümegi Vár fotó: Mészáros Norbert Photography

A  külső-, a belső és fellegvárból álló várat évszázadokon keresztül folyamatosan építették, bővítették. Az egyik ilyen nagyszabású építkezés 1552-ben történt, amikor is Veszprém török kézre került, majd a püspökség a sümegi várba menekült.  Széchenyi György püspök nevéhez fűződik a sümegi vár püspöki székhellyé avatása és ő kezdeményezte a palotaszárny barokk stílusú átalakítását is.

A vár hanyatlása a következő század elején kezdődött. A Rákóczi szabadságharc után, 1713-ban felgyújtották, és a vár pusztulásnak indult 1957-ben láttak hozzá a hét éven át tartó feltárásához és teljes helyreállításához.

Ma már számos kiállítás, program várja az oda látogatókat, amelyek nem csupán megismertetnek minket a történelmi vár múltjával, de olyan élményeket nyújt számunka, amiket sosem feledünk.

Fotó: Peter Stehlik

Kedvet kaptál? Jövő héten folytatjuk.

Zsófi