Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Vigyázz, kész- felvétel indul!

A Balaton varázsa mindenkit magával ragad, még a filmrendezőket is. Nincs olyan időszaka a magyar filmgyártásnak, amikor ne készült volna film a „magyar tengerünk” főszereplésével. Sőt még néhány külföldi rendező sem tudott ellenállni a balatoni tájnak!

A Balaton partja több rendezőt is megihletett, ezért nem véletlen, ha egy-egy hazai, vagy akár külföldi film jelenetét nézve feltámad bennünk a déja vu élmény. A Balaton festői tája és változatos atmoszférája kiváló helyszínt biztosít művészeti alkotások létrejöttéhez.

Főszerepben a Balaton

A Balaton ihlette filmekből számos kedvenc karakter nőtte ki magát az évek folyamán. A fagylaltárus vagy lángossütő típusfigurái, a Trabantok és a Mercedesek világa, a Balatont ellepő nyugati és szocialista turisták felsorakoztatása a magyar gyártású filmekben szinte kötelező jellegű volt. Aztán teltek az évek és a karakterek kinőtték magukat. Volt nekünk egy Ötvös Csöpi nyomozós-bunyós sorozatunk, amelyet ha mai napig megnézzük, igazi nyári hangulatunk támad.

Ötvös Csöpi és Kardos doktor a Pogány Madonna filmben, kép: wikipedia.org/Budapest Játékfilmstúdió

Ne feledkezzünk el Matula bácsiról sem, akinél két nyolcadikos fiú nyári vakációját tölti a Kis-Balaton környéki nádasban. Tutajos és barátja, Bütyök egy nyárra Tutajos nagybátyjához kerül, aki az öreg pákász, Matula Gergely gondjaira bízza őket. A fiúk itt tanulják meg mit is jelent a berekbeli élet.

Kine emlékezne az örök klasszikus Zimmer Feri filmekre, melyben Fikász Ferenc (Reviczky Gábor), ötvenéves vállalkozó, hatalmas adósságot nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt. Terve szerint őszre kifizeti az adósságot és megalapozza családja boldogulásának alapjait. Természetesnek veszi, hogy ennek a célnak az eléréséhez minden eszközt alkalmaznia kell: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz és földet kever a kávéhoz.

A Tibor vagyok, de hódítani akarok című filmben főszereplőnk Tibor, két barátjával az iskolai évzárón éppen Lady Sandra weboldalát nézi, amikor az iskolarádióból megtudja, hogy megbukott történelemből. A horvátországi nyaralásnak annyi! Helyette irány a balatonfüredi Flamingó Hotel, apja vállalatának üdülője és felkészülés a pótvizsgára.

Ám nemcsupán a magyar filmesek kedvenc helyszíne a Balaton-környéke. Külföldi stábok is meglátogatják időnként a magyar tengert. Itt készült, a Bel Ami című film, melyben még a főszerepet játszó, vámpírfiúként elhíresült Robert Pattinson is megmártózott forgatási szünetben a tóban.

Jude Law, Jason Statham és Melissa McCarthy is megfordult a Balatonnál, mikor a tihanyi rév közelében forgatták A kém című filmet.

Jude Law(2016) kép:wikipedia.org

Háttérben, de még mindig a Balaton

Kevesen tudják, de a Balaton 1945-ig csak aláfestésként szerepelt a magyar filmekben. Leginkább némafilmek szóltak róla, mint pl. A Balaton (1909) vagy A Balaton leánya (1921) . Az áttörést az a Meseautóhoz hasonló alkotások hozták meg. Az Elnökkisasszony (1935) című alkotás Siófokon játszódik, míg a Címzett ismeretlen (1935) már Balatonföldvárra kalauzol el minket.

Sztárhelyszínné a Balatont a Makk Károly által rendezett Liliomfi című vígjáték tette, amelyben felbukkan Füred, Badacsony és természetesen maga a tó is. Ezt követően egyre több filmrendezőt csábított el a balatoni idill. Nem csodáljuk!

Ti ismertek még Balaton ihlette filmeket?

Zsófi