Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5+1 levendulabirtok a Balaton körül (2019-es programokkal)

A természet adta ajándék e lila színű, illatos virág: a levendula. Szerencsére a Balaton környékére is jut belőle bőven.

Az igazi levendula több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény, melyet már az ókorban is használtak gyógyászati célokból. Napjainkban e lila gyönyör elsősorban nyugtató és szorongásoldóként ismert. Június második felében már teljes díszben pompázik a növény éppen ezért számos program, fesztivál kapcsolódik az eseményhez.

Természet adta ajándékunk, a levendula

Dörgicsei Levendula Major

Biztosan lenyűgöző mindenki számára ez a levendárium. Aki személyesen is meg szeretné tapasztalni a virágzó levendula mezők erejét, illatát és pompáját, annak feltétlenül el kell látogatni a helyre. Júniusban és augusztusban is számos rendezvény várja az idelátogatókat. Megismerkedhetünk a közel 30 fajta levendula fajtával, de betekintést nyerhetünk a különböző feldolgozási technikákba is. Sőt levendulás finomságok is lesznek.

Levendulás programok a majorban: (kattints az időpontra bővebb információért) június 15. június 22.

Szent Balázs-hegyi Levendulás

A levendula és egy informatikus násza csodákat hozhat létre, ezt Balatoncsicsón a lakosok is tudják. Laszip Tamás jött, látott és megvédte gyomoktól a Szent Balázs-hegyi telke végén lévő kis földdarabot. Mindezt úgy, hogy levendulát kezdett el termeszteni francia módra. A gondos munka eredménye pedig egy meseszép ültetvény lett. A növény illata csak úgy csalogat mindenkit!

Újdonságuk a levendulaolaj lepárlás bemutatója, sőt a türelmesek haza is vihetik a maguk által szedett virágból készült olajat.
Levendulás programok a Szent Balázs-hegyi Levendulásban
(kattints az időpontra bővebb információért): június 14-16, 21-23.

Levendula Porta

Kékkúton található Levendula portán megkóstolhatjuk milyen a valódi levendulaszörp. Egy fiatal házaspár még 2011-ben ültette el ezen a helyen az első Tihanyból származó francia levendula töveket, melyek virágából következő évben már szörp, levendulazselé és egyéb termékek készültek. Termékeiket kézzel festett csomagolásokban kezdtél el árulni a Káptalantóti Piacon. Ennek köszönhetően kiérdemelték a Balaton felvidéki Nemzeti Park védjegyét is. A közel kétezer tő termése mindenki számára elérhető. Nyáron és ősszel is lehetőség van levendula sétára.
Bővebb információ a sétáról, birtoklátogatásról a facebook oldalukon.

Magyar Provence Levendulabirtok

A birtok a Káli-medencében, Monoszlón a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban helyezkedik el és a több, mint három hektáros területén megtalálható a francia és angol őshonos levendulavirág. A szezon hosszú, mert e lila pompák fajtái eltérő időpontban virágoznak, így tovább gyönyörködhetünk bennük.

Bővebb információ a facebook oldalukon. (A birtok idén sajnos nem látogatható, de érdemes megjegyezni a nevét és jövőre észben tartani.)

Kőröshegyi Levendulás

A Kőröshegyi levendulaszezonjúnius hónapban szokott útjára indulni és vár egészen a hónap végéig minden levendulaimádót, felfedezőt, és természetesen olyanokat, akik saját kézzel szedett balatoni levendulával díszítenék otthonukat. Kutyusokat is szívesen látják, kis kedvencedet sem kell otthon hagynod.

Készítenek itt még levendulaolajat, különleges levendulaszörpöt és levendulával tömött halakat és nyuszikat.  Ha nem sikerült volna meggyőzni akkor eláruljuk, hogy itt található a déli part egyik legszebb panorámája is.
Levendulás programok (kattints a programra) : Levendulaszüret, levendulafesztivál

Tihanyi Levendulás

E különleges virágnak mai napig meghatározó szerepe van Tihany történetében. A hozzákapcsolódó hagyományok minden évben a Levendula Fesztiválon elevenednek meg, immáron a XV. éve. A virág termesztésének és feldolgozásának nagy hagyományai vannak, amit közelebbről is megismerhetünk, ha ellátogatunk ide.  A fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát.

 Június második felében pedig a tihanyi Belső-tó partján, kézműves kirakodóvásár, színes programok és vezetett túrák várják kicsiket és nagyokat egyaránt.
Levendulás programok (kattints rá bővebb információért): Levendulafesztivál, Szedd magad Levendula

Tihanyi levendulás fotó: flickr.com

Levendulában nincs hiány, csodálni, szüretelni sok helyen lehet, légy részese!

Judit