Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

A mélység nyomában

Gyönyörű és különleges földalatti élményt nyújt a barlang azok számára, akik lemerészkednek valamilyen túra keretén belül a mélységbe. Saját szemünkkel láthatjuk a titokzatos természeti képződményeket, miközben legyőzzük önmagunkat.

Az igazi kikapcsolódás egyik eszköze, ha fogjuk magunkat és elmegyünk túrázni vagy kirándulni. Hegyen, völgyön, szárazon, vízen, friss levegőn vagy épp barlangászás során eltöltött idő alatt belső világunk felveszi a természet harmóniáját, ritmusát és azt vesszük észre, hogy feltöltődtünk.
A barlangtúrákban az a jó, hogy kezdőként is kipróbálhatjuk magunkat. Minden esetben profi túravezetők vannak segítségünkre. Szerencsére a Balaton környékén számos barlang vár, hogy felfedezzük.

Lóczy Barlang –Balatonfüred

Tamás-hegy Nyugati oldalában található barlang jelentős idegenforgalmi és természeti értékeket birtokol. Névadója Balatonarácson elhunyt, eltemetett és a szervezett barlangkutatásért sokat tett Lóczy Lajos emlékét őrizi. A Balatoni Szövetség adta a barlangnak a Lóczy-barlang nevet 1930.  A bejáratnál az emlékére elhelyezett márványtáblát találjuk. Maguk a túrák innen kezdődnek.

Lóczy-barlang fotó:flickr.com/ Laszlo Szollosi

A 130 m őszhosszúságú és 19,3 m mély barlangban belseje csodálatos mészkő képződményeknek ad otthont. Cseppkövek nincsenek benne, de a látvány így is fantasztikus. A 8 méter hosszú Belépő –terem mennyezetét egy sima mészkőlap képezi. Tovább haladva  az Alsó-terembe érkezünk, ahol láthatjuk, hogy a kőzet ferde, szerkezete vékonyrétege és gyűrt. A Felső-terembe jutva a tetején láthatjuk azt az eltömött nyílást, amin  keresztül a múlt század végén a felfedezők a barlangba először lejutottak. A legtöbb teremben fekete, mangán-oxiddal szennyezett kalcitréteg található. . Az alsó, legszélesebb részén a terem Kápolnával végződik, de még az Átjárón keresztül északi irányban a barlang látogatható szakaszának végéhez, az Elágazáshoz érkezünk, ahonnan a reflektorral megvilágított Lejtős-folyosóban gyönyörködhetünk. A séta közben láthatunk még a Vizes-üreget, ahová összegyűlik a víz valamint a folyosóról hason csúszva eljuthatunk a Gyémánt-kamra, amely tele van kőrózsákkal. Maga a túra kb. 20 perc.

Lóczy-barlang bejárata kép:wikipedia.org

Tavasbarlang-Tapolca

A város szívében található Közép-Európa egyedülálló látványossága, melyet 1903-ban fedezték fel egy kutatás során és 9 évvel később a nagyközönség számára megnyitották.  Azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Tapolcai tavasbarlang fotó: flickr.com/ CC-PR

E csodálatos háromszintű barlangrendszert a karsztvíz formálta, melynek hossza 3280 méter.  Az alsó és felső járatok egy részét 19 Celsius fokos víz borítja. A Tavasbarlang nagyobbik része víz alatt van, nem látogatható, de mintegy 300 méteres szakasz áll nyitva, amelyből 180 méter. A csónakkal körbejárható részen a víz változó mélységű, a tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is.

​Túl azon, hogy pazar látvány tárul elénk a barlang klímája gyógyhatású. Általánosságban 20 Celsius-fok körül tehető a hőmérséklet, a 90 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget.

Csodabogyós Barlang – Balatonederics

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk röviden ezt a csodát, de nem hagyható ki, ha valami extrém kalandra vágyunk. Ez az igazi barlangi túra!

Csodabogyós Barlang fotó: flickr.com /Csaba Petrik

Az Ederics-hegy csúcsához közel nyílik és egyik érdekessége, hogy a járatok legtöbbje kőzettöréses hasadéknak tűnik. 1990-es években tárult fel a barlang, amely 6 kilométeres hosszúságával és dunántúli viszonylatban páratlan cseppkőgazdagságával hazánk egyik legújabb természeti kincsét jelentette akkor és most is. Egyes szakaszai egészen 136 méter mélységig nyúlnak, de a jelenleg is folyó kutatások azt igazolják, hogy még elég sok ismeretlen alagút vár felfedezésre.

Az egyik legszebb pontja a barlangnak, a Függőkert 20 x 20 m-es csarnoka, ahol embermagasságú cseppkőoszlopok és függőcseppkövek ezrei nyújtanak Pazar látványt.

2006. május 16-án nyitották meg a nagyközönség előtt a kapuit és azóta számtalan túrázási lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek.

Túra a barlangban fotó: flickr.com/Petrik Csaba

Amit érdemes tudni, hogy a barlangot nem lehet megközelíteni kocsival, így az odáig elvezető kb. 40 perces séta, már a túra részét képezi. Alaptúra és extrém túra közül tudunk választani. Utóbbi esetében 3,5 – óra között, kb. 900 km-es szakaszt tehetünk meg. Ha pedig az elsőt választjuk, akkor 400 méteres szakasz vár ránk, 1,5-2 óra alatt. Mindkét esetben profi barlangi túravezetők vannak velünk és vigyáznak ránk végig.

BARLANGRA FEL!

Zsófi