Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Ösküi kerektemplom

Ösküi kerektemplom

Veszprém környéke, északi part, Öskü

Az ösküi kerektemplom egy értékes középkori műemlék. A kupolás tetejű kerek templom egy domb tetején áll, hogy még inkább felhívja a magára a figyelmet.

Eredetéről sok különböző elméletet fogalmaztak meg. Sokan azt gondolták, hogy eredetileg török mecset lett volna, vagy esetleg vártorony maradványa, sőt római eredetre is gyanakodtak.

A helyreállításhoz kapcsolódó fölmérés során derült ki, hogy a templom hajója nem kör alakú, hanem ovális, eredetileg kúp alakú lehetett a teteje. A szentélyének belső íve eredetileg patkó alakú volt, nem pedig nyújtott félköríves. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája nem rekonstruálható. A déli oldalra nyílik két romanikus résablak, nyugatra egy kis körablak. A szentélynek is hasonló ablakai lehettek.

A község eredeti neve Őskő, valaha a Szalók nemzetség birtokában volt. A 15. század közepén az Újlakiak birtoka lett, akik várkastélyt is építettek a faluban. Az Árpád-kori körtemplomok egyikeként a 11. században épülhetett (az 1975/76-ban végzett műemléki helyreállítás is ezt bizonyította). Az Ujlakiak vára a domb alatti patak túlsó oldalán lévő magaslaton emelkedett. Székesfehérvár eleste (1543) után a falut elpusztították a törökök. Az új birtokos Zichyek az 1710-es évektől felvidéki szlovákokkal telepítették be a falut. A 18. század elején építették ki a jelenlegi tetőformát. 1725-ben katolikus templomként épült újjá. A gyarapodó lakosság számára kicsi lett a templom, s fölépítették a jelenlegi plébániatemplomot (1843-1847). Azóta a kerek templomot kápolnaként használják. 1909-ben középkori (15. századi eredetű) vaskulcsa a veszprémi múzeumba került.

Ösküi kerektemplom | Templom kilátással
Templom kilátássalFotó: FotomanFotomanwww.orszagalbum.hu/kep.php
Ösküi kerektemplom |
Fotó: PuffancsPuffancshu.wikipedia.org
Ösküi kerektemplom | Templom belseje
Templom belsejeFotó: SolymáriSolymárihu.wikipedia.org

Adatok - Ösküi kerektemplom

Település: Öskü (északi part)

Forrás

A bejegyzéshez a következő forrást használtuk fel: