Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Szentgáli-kőlik

Szentgáli-kőlik

Balaton-felvidék, északi part, Szentgál

A Mecsek-hegy északnyugati lejtőjén, az Alszegi-rét felett 366 méteren nyíló Szentgáli-kől jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter.

Az eredetileg jelentéktelennek tűnő, mindössze 12 méter hosszú barlang kutatását 1985-ben kezdte meg a veszprémi Heliktit Barlangkutató Csoport. Az egyre intenzívebb feltáró kutatásoknak köszönhetően hamar a többszörösére nőtt a járathossz, egyben értékes régészeti leletek (rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római érmék stb.) is előkerültek.
A közel vízszintesen települt felső-triász Fődolomit vastag pados kőzetében kialakult – jobbára keskeny, hasadékszerű – járatok szerkezeti vonalak, törésekmentén képződtek. Kisebb, omlásos eredetű termek csupán ott jöttek létre, ahol e törésvonalak metszik egymást. A barlangi képződmények közül meg kell említeni a Nagy-terem heliktitjeit, a néhol megőrződött lemezes kalcitkiválásokat, néhány cseppkőoszlopot, álló- és függőcseppköveket, valamint a falakat helyenként díszítő borsókövet.
E fokozottan védett barlang méreteinél, formakincsénél fogva, és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására. Külön kiemelendő a fent említett régészeti anyag (hiteles másolatokkal történő) helyszíni bemutatásának lehetősége, amely kitűnő lehetőséget ad a természeti és kultúrtörténeti értékek kapcsolatának illusztrálására is.

Túranapok és indulási időpontok:

Barlangi kalandtúrákat a MÁRCIUS 15. ÉS OKTÓBER 31. közötti időszakban, NAPONTA indítunk, ELŐZETES bejelentkezés alapján. Az indított túrák száma naponta legfeljebb 10, ezen belül az alap túrák maximált napi száma 5, az extrém túrák maximált napi száma ugyancsak 5.

A túracsoportok maximális és minimális létszáma, a túravezetők csoportonkénti száma:

A látogatók túránkénti maximális létszáma az alap túra esetében 13 fő, minimális létszáma 10 fő lehet, az extrém túra maximális látogatói létszáma túránként 7 fő, minimális létszáma 6 fő.

A kívánt időpont előtt minimum 5 munkanappal jelezni szíveskedjenek túrázási szándékukról!

Túrára jelentkezés: www.bfnp.hu

Jegyárak: www.bfnp.hu

 

Szentgáli-kőlik | Barlangtúra
BarlangtúraFotó: Balaton-felvidéki Nemzeti ParkBalaton-felvidéki Nemzeti Parkwww.bfnp.hu
Szentgáli-kőlik | Barlang bejárata
Barlang bejárataFotó: wikipedia.orgwikipedia.orghu.wikipedia.org

Adatok - Szentgáli-kőlik

Település: Szentgál (északi part)

Forrás

A bejegyzéshez a következő forrást használtuk fel: