Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Sárkány-lik (Sárkány barlang)

Sárkány-lik (Sárkány barlang)

Balaton-felvidék, északi part, Kisapáti

A Sárkány-lik (más néven Sárkány-barlang) a Szent György hegyoldal egy érdekes geológiai képződménye.

A nagyjából 10 méter mély üreget egykori, ledőlt bazaltorgonák törmeléke fedi. A kialakult hézagokban télen a hó felhalmozódik, mely gyakran nyárig fennmarad. A törmelék hézagaiból nyáron hideg levegő áramlik ki, ami miatt a néphagyomány jégbarlangnak nevezi az üreget, bár geológiailag ez jegesbarlangnak számít, hiszen a barlang felépítő kőzete bazalt, nem pedig jég.

A Sárkánylik bazalt kockái között 20 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a környéken. A hegyben lévő barlangok irányába való nyitottsága teszi lehetővé.

A barlanggal kapcsolatban több legenda is ismert. Egyik történet szerint a barlangot valaha sárkány lakta, melyet maga Szent György győzött le. Egy ettől különböző, a barlang legendás eredetéről szóló történet szerint a barlangot egykor lakó sárkány a falu lakóit sanyargatta, lányokat rabolt el. Egy napon a sárkány megbetegedett, ekkor a falusiak segítségére siettek, ápolták. A jó szándék meglágyította a sárkány szívét, mellyel a későbbiekben békében éltek a falusiak. Mikor a sárkány megöregedett és kimúlt, utolsó lehelete jégbarlanggá változtatta az üreget, melyben élt. Ilyen, és ehhez hasonló, a Szent György-kultusszal összefüggő történetek kapcsolódtak a hegyhez.

Túraútvonal:  Szent György-hegyi "Bazaltorgonák" tanösvény

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló magyar és német nyelvű tanösvény.

Megközelítés: a volt raposkai bányudvarból indul az ajánlott nyomvonalú ösvény (megközelíthető Tapolca felöl Raposkai elágazónál balra)
Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A hegy növényvilága, és a "jégbarlang" állomásai után, talán a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. A hegy tetején egy újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A régióra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált, a sétaút jelképéül mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva.

Elhelyezkedés

Sárkány-lik (Sárkány barlang) elhelyezkedése - Kisapáti, északi part

Adatok - Sárkány-lik (Sárkány barlang)

Település: Kisapáti (északi part)
A belépés/megtekintés ingyenes.

Forrás

A bejegyzéshez a következő forrást használtuk fel: