Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Festetics-kastély

Festetics-kastély

Keszthely, északi part, Keszthely

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. A város minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

Röviden a kastély történetéről

Festetics Kristóf Keszthelyt választotta birtokai központjának, és kastély építésébe kezdett az uradalom területén. Ebből az építési periódusból (1745-1750) származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. A barokk stílusú, egyemeletes, U alakú kastélynak nagyon kismértékben kiugró oldalszárnyai voltak, és a korabeli leltár szerint 34 helyiséggel rendelkezett. Az épület középtengelyében, a földszinten volt a kocsiáthajtó, felette pedig a nagyebédlő.

A kastély átalakítását Pál fia, Festetics (I.) György kezdte meg 1792-ben. A tervezett U alak két hátranyúló szárnyából csak a déli, könyvtári szárny épült fel klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban. A belső munkálatok 1804-ig tartottak. Ma a nagykönyvtár, az alatta lévő egykori levéltár (márványterem) és a kápolna őrzi leginkább a György-kori bővítést.


A következő jelentős átépítést és bővítést 1883-1887 között Festetics (II.) Tasziló végeztette a kastélyépületen historizáló (neobarokk és neorokokó) stílusban. Meghosszabbíttatta a középső, keleti szárnyat, és végre elkészült az északi szárny, amely a báltermek és a vendéglakosztályok befogadására szolgált. Ekkor épült fel a torony is. Az egész épületet új manzárdtetővel fedték le, valamint központi fűtéssel és vízvezetékkel látták el. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját.


A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület. A kastély közelében, a Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont. A kastély számos állandó és ideiglenes kiállításnak ad otthont.

Helikon könyvtár : A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

Vadászati kiállítás: A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.

Hintókiállítás: A hintókiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye.

Történelmi modellvasút kiállítás:  Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása látható. A terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1800 épület között 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült. A bemutatót korabeli tervrajzok teszik teljessé.

Pálmaház: A 2012-ben megnyílt pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.

Amazon Ház Látogatóközpont: 2016 áprilisában nyílt meg a felújított Amazon Ház Látogatóközpont, melyben a "Főúri utazások, úti kalandok” című tárlat - amely az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé - valamint rendezvénytér kapott helyet.

A kastélypark ingyenesen látogatható, a múzeumok és a kastély belépőjegyhez kötöttek.

Nyitvatartás:

Szezonon kívül:
szeptember 01. – szeptember 30.: hétfőtől vasárnapig - 10:00-17:00

október 01. – április 30.: keddtől vasárnapig - 10:00-17:00

November 1-től a természetes fényviszonyok miatt madárparkunk 16.00 órakor zár. 

május 01. – június 30.: hétfőtől vasárnapig - 10:00-17:00

Szezonban:

július 01. – augusztus 31.: hétfőtől vasárnapig - 09:00-18:00

Festetics-kastély |
Fotó:
Festetics-kastély |
Fotó:
Festetics-kastély |
Fotó: IsmeretlenIsmeretlencommons.wikimedia.org/w/index.php
Festetics-kastély |
Fotó:
Festetics-kastély |
Fotó: hu.wikipedia.org

Elhelyezkedés

Festetics-kastély elhelyezkedése - Keszthely, északi part

Adatok - Festetics-kastély

Forrás

A bejegyzéshez a következő forrásokat használtuk fel: