Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Kányavári-sziget

Kányavári-sziget

Kis-Balaton, északi part, Balatonmagyaród

A Kis-Balaton vízvédelmi területén elhelyezkedő sziget az egyetlen szabadon látogatható terület. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is egyedi élményt nyújt.

A Kis-Balaton olyan jelentős élővilággal (növényzet, hal- és főleg madárvilág) rendelkezik, hogy a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, főkén a vízimadarak élőhelyéről született Ramsari-egyezmény hatálya alatt áll. 1951-ben 1403 hektáros kiterjedéssel került be a természetvédelmi törzskönyvbe „Kis Balaton” néven. 1986-ban mintegy 150 km2-re bővült a védett terület, és ekkor kapta a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevet. 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. 

A szigeten kialakított tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat. A két kilátóból távolabbra is tekinthetnek az érdeklődők, szinte a teljes Hídvégi tó belátható. A nagykilátótól már csak 1-2 perc sétával, a sziget belsejébe juthatnak, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. Pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van.

A séta, a növények és az állatvilág megfigyelése mellett itt horgászni is lehet. A feltételekről és a horgászjegy megvásárlásáról a helyszínen, illetve a Balatonmagyaródi Önkormányzatnál kapnak bővebb felvilágosítást. A szigeten és környékén sátorozásra nincsen lehetőség.

Fontos volt itt az infrastruktúra kiépítése, mert a látogatók színvonalas kiszolgálásához elengedhetetlen volt egy vizesblokk kialakítása. Az épületben vízvételi hely is található. A mozgássérült illemhely pelenkázó asztallal is felszerelt. 

 A Kányavári hídnál infopont segíti a látogatók tájékozódását, információt adva a Kis-Balatonról és a környék látnivalóiról. Az információs torony egyéb hasznos információkat is tartalmaz a környező településeken elérhető szolgáltatásokról. A híd környezetében ingyenes wifi hozzáférés biztosított az érdeklődők számára. Innen költségek nélkül, azonnal megoszthatók az élmények a világhálón.

 A kerékpárral érkezők fedett kerékpártárolót vehetnek igénybe. A parkolásért díjat kell fizetni. A parkolóban egy-egy mozgássérült és családi parkoló került kijelölésre.

Megközelítés: Balatonmagyaród és Sármelléket között található műúton tábla jelzi, hogy merre kell letérni a szigethez.

Adatok - Kányavári-sziget

A belépés/megtekintés ingyenes.

Forrás

A bejegyzéshez a következő forrást használtuk fel: