Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Badacsonyi bazaltorgonák

Badacsonyi bazaltorgonák

Badacsony, északi part, Badacsonytomaj

Ez a terület Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 3–4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt.

 Mielőtt a terület kiemelkedett volna a tengerből, kitörtek a vulkánok, előbb gőzök, gázok és kőzetpor szabadult ki és hullott a tengerbe, mely vulkáni bazalttufa- és agglomerátumrétegeket alakított ki a tengeri üledékes rétegek tetején.

A felszínre törő láva kisebb-nagyobb „lepények” formájában terült szét az üledékes rétegeken, melyeket megóvott a lepusztulástól. Ezt követően, bazaltfolyás következtében alakultak ki a vaskos bazaltoszlopok, melyek jellegükben elkülönülnek e felettük található, finomabb kőzetű bazalttól, melynek oszlopai karcsúbbak. Az oszlopok kialakulásában fontos szerepe van annak, hogy a bazalt kihűlésekor összehúzódik. A szilárduló anyagon törésvonalak alakulnak ki, elsősorban a felületre merőlegesen, mely sokszögű oszlopok kialakulásához vezet. Közben a láva felszínével párhuzamosan kisebb hézagok jönnek létre, melyek következtében az oszlopok tagozottá, lemezessé válnak.

Badacsony, Geológiai és botanikai tanösvény

A kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott, önmagába visszatérő tanösvény a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módjait ismerteti. Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült.
A tanösvény hossza: közel 4 km.
Megközelíthető: a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől. (Badacsony, Kisfaludy S. u. 28., Kisfaludy-ház Étterem parkolója)

A szabadon (vezetés nélkül) látogatható tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető.

Badacsonyi bazaltorgonák |
Fotó: Mészáros Norbert PhotographyMészáros Norbert Photographywww.facebook.com
Badacsonyi bazaltorgonák |
Fotó: orszagalbum.huorszagalbum.huwww.orszagalbum.hu/kep.php
Badacsonyi bazaltorgonák | Kilátás a hegyről
Kilátás a hegyrőlFotó: Thaler TamasThaler Tamashu.wikipedia.org

Elhelyezkedés

Badacsonyi bazaltorgonák elhelyezkedése - Badacsonytomaj, északi part

Adatok - Badacsonyi bazaltorgonák

A belépés/megtekintés ingyenes.

Forrás

A bejegyzéshez a következő forrásokat használtuk fel: